Özel Entegratör Nedir? Özel Entegratör Zorunlu Mu? Özel Entegratör Değişikliği Nasıl Yapılır?
Özel entegratör ne demek? Entegratör kimdir?
e-Belgelerin oluşturulması, imzalanması, GİB sistemlerine iletilmesi konularında teknik yeterliğe sahip, test ve değerlendirme süreçlerini başarıyla tamamlamış ve Gelir İdaresi Başkanlığından izin almış entegrasyon kuruluşlarına özel entegratör denir.
Entegratör ne iş yapar?
Özel entegratörler, mükellefleri adına e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Defter gibi tüm elektronik belgeleri düzenleme, gönderme, alma ve saklama işlemlerini yapar. Ayrıca mükelleflerine ait verileri maksimum güvenlik önlemleri ile muhafaza ederler. Özel entegratörler mükellefleri adına aşağıda saydığımız işlemleri yapmakla yükümlüdür.
- Özel entegratörler, tüm işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığının yayınladığı teknik rehber kapsamında gerçekleştirir.
- Mevzuatlardaki güncellemeleri mükellefleri adına takip eder, gerekli güncellemeleri ve bilgilendirmeleri zamanında ve hatasız olarak yapar.
- Bilgi işlem, sunucu, veri tabanı vb. maliyetleri üstlenir.
- Günün her saati sistemin çalışır durumda ve erişilebilir olduğunu garanti eder.
- Sağladığı web portaldan 7/24 kayıtlara ulaşılabilir.
- Saklama hizmeti sağlıyor ise kayıtları belirtilen süreler içinde muhafaza eder.
- Yaptığı entegrasyonlarla muhasebe programları ile otomatik olarak bilgi alışverişini sağlar.
e-Faturada özel entegratör zorunlu mu?
e-Fatura mükellefleri için özel entegratör zorunlu değildir. e-Fatura uygulamasını kullanmak isteyen mükellefler; GİB portal, entegrasyon ve özel entegratör yöntemlerinden birini tercih ederek e-Fatura uygulamasını kullanabilirler.
e-Fatura uygulamasından yararlanma yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için e-Faturaya Nasıl Geçiş Yapılır? e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.
e-Fatura özel entegratör başvurusu nasıl yapılır?
Tüzel kişi iseniz, KSM'nden (https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresinden başvurabilirsiniz) mali mühür temin etmeniz, gerçek kişi iseniz e-İmza almanız gerekir.
Özel entegratör firma ile sözleşme imzaladıktan sonra sizin adınıza gerekli aktivasyonların yapılması sağlaması gerekir.
Aynı anda birden fazla özel entegratör ile çalışılabilir mi?
e-Belge mükellefleri isterlerse birden fazla özel entegratör ile çalışabilirler. e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter, e-İrsaliye ve e-Serbest Meslek Makbuzu mükellefleri isterlerse kullandıkları yöntemi veya özel entegratörlerini değiştirebilirler. Özel entegratör değişikliği nasıl yapılır konusunda ayrıntılı bilgi almak için Özel Entegratör Değişikliği Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.
e-Fatura özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter, e-İrsaliye ve e-SMM vb. mükellefi iseniz kullandığınız özel entegratörü değiştirebilirsiniz.
Her şeyden önce taleplerinizi tam anlamıyla karşılayacak güvenilir bir entegratör kuruluşunu tercih etmelisiniz. Özel entegratör seçimi hakkında ayrıntılı bilgi almak için Entegratör Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Konular Neler? yazımızı okuyabilirsiniz.
Hangi özel entegratör ile çalışacağınıza karar verdikten sonra, entegratörünüz firmanız adına GİB'e gerekli bildirimleri yapacaktır. Değiştirmek istediğiniz entegratörünüzün de çıkış işlemlerinizi yapmasının ardından işlem tamamlanır. Özel entegratör değişikliği hakkında ayrıntılı bilgi almak için Özel Entegratör Değişikliği Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.
GİB e-Fatura özel entegratör listesi
Gelir İdaresi Başkanlığı e-Fatura özel entegratör listesine ulaşmak için tıklayınız.
e-Arşiv Fatura özel entegratör sorgulama
e-Arşiv Fatura özel entegratör listesine ulaşmak için tıklayınız.
Özel entegratör bilgi sistemleri denetimi kılavuzu
Özel entegratör bilgi sistemleri denetimi kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.
Özel entegratör fiyatları nedir?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen özel entegratör kuruluşları tarafından sağlanan e-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye vb. elektronik belge fiyatları, sağlanan hizmete göre değişkenlik göstermektedir.