2024 e-Fatura Kimler İçin Zorunlu? Hangi Firmalar e-Faturaya Geçmek Zorunda?

2024 e-Fatura Kimler İçin Zorunlu? Hangi Firmalar e-Faturaya Geçmek Zorunda?

Ülkemizde 397 Numaralı VUK Genel Tebliği ile 2010 yılından itibaren uygulamaya konan elektronik fatura uygulaması; bir faturada bulunması gereken bilgileri kapsayan ve alıcı ile satıcı arasındaki gönderiminin GİB sistemleri üzerinden gerçekleştirildiği elektronik belgedir.

e-Fatura uygulaması ile tek format ve standart oluşturularak alıcı ile satıcı arasında güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan, çevre dostu bir sistem geliştirilmiştir. Ayrıca XML tabanlı, uluslararası bir standart olan UBL-TR benimsenmiştir.

GİB tarafından her geçen yıl kademeli olarak firmaların e-Fatura uygulamasına geçişleri sağlanmaktadır. Geçtiğimiz yıl yayınlanan 535 No'lu Tebliğ ile brüt satış hasılatı 3 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler uygulamaya zorunlu olarak geçiş yaptılar. Ayrıca sektörel bazda da yapılan düzenlemelerle firmaların zorunlu olarak e-Fatura uygulamasına geçişleri sağlandı.

2024'te Kimler e-Fatura'ya Geçmek Zorunda? 2024 e-Fatura Zorunluluğu

2024 yılında e-Fatura'ya zorunlu olarak geçiş yapacak mükellef gurupları aşağıdaki gibidir:

  • Brüt satış hasılatı veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı 2023 yılı hesap dönemi için 3 Milyon TL ve üzeri olan firmalar,
  • İnternet üzerinden satış yapanlardan brüt satış hasılatı veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı 2023 yılı hesap dönemi için 500 Bin TL ve üzeri olanlar,
  • Gayrimenkul inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlarla aracılık edenlerden brüt satış hasılatı veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı 2023 yılı hesap dönemi için 500 Bin TL ve üzeri olanlar,
  • Motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlarla aracılık edenlerden brüt satış hasılatı veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı 2023 yılı hesap dönemi için 500 Bin TL ve üzeri olanlar,
  • İnternet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracılarının brüt satış hasılatı veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı 2023 yılı hesap dönemi için 500 Bin TL ve üzeri olanlar,

Yukarda saydığımız mükellef gruplarının 1 Temmuz 2024 tarihine kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına zorunlu olarak geçiş yapmaları gerekmektedir.

Şarj istasyonlarının e-Fatura ve e-Arşiv Fatura zorunluluğu nedir?

EPDK'dan şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ve bu mükellefler tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecilerine e-Fatura ve e-Arşiv Fatura zorunlu oldu.

7 Ekim 2023 tarihi itibarıyla faaliyetlerine devam eden mükellefler, 2 Ocak 2024 tarihine kadar, bu tarihten sonraki bir tarihte faaliyete başlayanlar ise faaliyete başladıkları tarih itibariyle e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş yapmak zorundalar.

Mükellefler, tutar ne olursa olsun verilen hizmetin karşılığında e-Fatura veya e-Arşiv Fatura düzenlemek zorundalar.

e-Fatura'ya nasıl geçiş yapılır?

Mysoft ile dakikalar içinde e-Fatura'ya geçin!

Tüm bu işlemler için, Mysoft Anahtar Teslim e-Fatura hizmetimizden yararlanabilir, süreç boyunca e-Fatura uzmanlarımızdan 7/24 destek alabilirsiniz. Üstelik yeni müşterilere özel indirimlerden faydalanabilirsiniz.

2024 e-Fatura cezası nedir?

Vergi Usul Kanunu 353. maddesi kapsamında e-Belge olarak düzenlenmesi gereken e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-SMM, e-MM ve e-Bilet belgelerinin, kağıt olarak düzenlenmesi, gönderilmesi ve alınması halinde özel usulsüzlük cezası kesilir.

Özel usulsüzlük cezalarının listesine ulaşmak için tıklayınız.

e-Fatura geçiş zorunluluğu Tebliğ

509 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No 509) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğe (Sıra No 535) ulaşmak için tıklayınız.

Mysoft ile dakikalar içinde e-Fatura'ya geçin!

Siz de zorunluluk kapsamındaysanız Mysoft Anahtar Teslim e-Fatura hizmetimizden yararlanabilir, süreç boyunca e-Fatura uzmanlarımızdan 7/24 destek alabilirsiniz. Üstelik yeni müşterilere özel %25 indirimden faydalanabilirsiniz.

Portal Giriş
whatsapp icon WhatsApp