Mysoft e-Arşiv Fatura taahhütsüz, hızlı ve pratik, çevre dostu, mevzuatlara uyumlu, kullanımı kolay, uygun fiyatlı

e-SMM nedir?

Mysoft'tan yeni e-Arşiv Fatura müşterilerine özel %25 indirim

e-SMM nedir?

Tüm e-Ticaret Pazaryeri Entegrasyonları ÜCRETSİZ

e-SMM nedir?

Mali Müşavirlere Özel e-Aktarım ÜCRETSİZ

45000+ Mutlu Kullanıcı

45.000+

Mutlu Kullanıcı

e-Arşiv Fatura nedir?

Elektronik fatura çeşitlerinden biri olan e-Arşiv Fatura; e-Fatura mükellefi olmayan kişi ve firmalara düzenlenen elektronik faturadır. e-Arşiv Fatura, yeni bir belge türü olmayıp, kağıt ortamdaki “Fatura” ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.

e-Arşiv Fatura mükelleflerinin, e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflere gerçekleştirmiş oldukları mal satışları ile hizmet ifalarında faturayı e-Fatura olarak, e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan vergi mükellefleri ile vergi mükellefi olmayanlara gerçekleştirmiş oldukları mal satışları ile hizmet ifalarında ise faturayı e-Arşiv Fatura olarak düzenlemeleri zorunludur.

  • e-Arşiv Fatura ile faturalarınızı dijital ortamda hızlıca kesebilir, iş süreçlerinizi hızlandırarak şirketinizin verimliliğini arttırabilirsiniz.
  • e-Arşiv Fatura, kağıt kullanımını azaltır ve çevre dostudur. Faturalar elektronik olarak oluşturulduğu için fiziksel belgelere ihtiyaç duyulmaz.
  • e-Arşiv Fatura, kağıt, zarf ve posta masraflarını ortadan kaldırır.
  • Faturalarınıza elektronik ortamda erişim sağlar, isterseniz nüshasını mail gönderebilirsiniz.
  • e-Arşiv Fatura, üzerinde "irsaliye yerine geçer" ifadesi varsa, irsaliye yerine de geçer.
  • Geçmiş dönem faturalarına hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılabilir.

Mysoft e-Arşiv Fatura'nın Avantajları

Mysoft e-Arşiv Fatura ile kağıt kullanımını azaltarak çevreye katkıda bulunun ve aynı zamanda maliyetlerinizi düşürün!

Kullanıcı dostu arayüz

Kullanıcı Dostu Arayüz

Mysoft Portal'ın kullanıcı dostu arayüzü ile tüm e-Arşiv Fatura işlemlerinizi tek portalden, tüm cihazlardan kolayca yönetin.

Uygun Fiyat

Uygun Fiyat

Mysoft ile e-Arşiv Fatura'ya geçmek için kurulum, güncelleme, entegrasyon, eğitim vb. maliyetlere katlanmak zorunda kalmayın.

Güvenilir Kesintisiz Hizmet

Güvenilir Kesintisiz Hizmet

Güçlü teknik altyapısı sayesinde hız problemleri yaşamadan güvenli bir şekilde kesintisiz kullanın.

7/24 Hızlı ve Tam Destek

7/24 Hızlı ve Tam Destek

İhtiyacınız olduğunda, beklemeden uzman ekiplerimizden 7/24 ücretsiz destek alın.

Taahhütsüz Kullanım

Taahhütsüz Kullanım

Hesap açma, kapama, cayma bedeli olmadan taahhütsüz olarak kullanın. İstediğiniz zaman hesabınızı kapatın.

Mevzuata Uygunluk

Mevzuata Uygunluk

Mysoft e-Arşiv Fatura, GİB tarafından sürekli yenilenen mevzuatsal değişiklikler doğrultusunda eş zamanlı olarak güncellenir.

Güvenli Veri Saklama

Güvenli Veri Saklama

Mysoft e-Arşiv Fatura, fatura verilerinizi güvenli bir şekilde saklar. Bu sayede, faturalarınıza her zaman erişebilir ve gerektiğinde kolayca görüntüleyebilirsiniz.

Hızlı ve Kolay Entegrasyon

Hızlı ve Kolay Entegrasyon

Mysoft e-Arşiv Fatura, mevcut fatura üreten yazılımlar veya ERP sistemleriyle sorunsuz bir şekilde kolayca entegre edilebilir.

Müşteri Memnuniyeti

Müşteri Memnuniyeti

Mysoft e-Arşiv Fatura kullanarak müşteri memnuniyetini artırabilir, iş süreçlerini geliştirebilir ve müşterilerinizle daha sağlam bir ilişki kurabilirsiniz.

Tüm e-Belge ürünlerimizi

Kullanmaya başlamak için

Neden Mysoft

Neden Mysoft e-Arşiv Fatura?

Mysoft e-Arşiv Fatura, işletmelerin fatura süreçlerini dijitalleştirerek hızlı, güvenli ve verimli bir şekilde yönetmelerini sağlayan bir çözümdür. Kullanıcı dostu arayüzü, hızlı fatura kesme özelliği ve güvenli saklama seçenekleriyle işletmelerin maliyetlerini düşürmesine ve iş süreçlerini optimize etmesine yardımcı olur.

1

Kolay Kullanım

Mysoft Portal'da e-Arşiv Fatura kesmek çok kolay. Tanımlanmış kişi veya kuruma yeniden fatura düzenlemek istediğinizde, müşteri bilgisi, ürün bilgisi gibi bilgiler otomatik olarak tanımlanır.

2

Taslak Olarak Kaydetme

Mysoft Portalda faturalarınızı müşterinize iletmeden önce taslak olarak kaydedebilir, gerekli güncellemeleri yaptıktan sonra gönderebilirsiniz.

3

Cep Telefonundan Fatura Kesme Kolaylığı

Mysoft Portalın teknik altyapısı sayesinde cep telefonu veya tablet ile dilediğiniz yerden e-Arşiv Fatura kesebilir, müşterinize gönderebilirsiniz.

4

Toplu e-Arşiv Fatura Yükleme ve Yazdırma

Mysoft e-Arşiv Fatura uygulaması üzerinden çok sayıda faturanızın olduğu excel dosyalarınızı toplu halde sisteme yükleyebilir, düzenlediğiniz faturaları dilerseniz çoklu seçim tercihi ile yazdırabilirsiniz.

5

Çoklu Yetkilendirme

İsterseniz çalışanlarınız için birden fazla kullanıcı tanımlayarak, alt kullanıcı yönetim süreçlerinizi tasarlayabilirsiniz.

6

e-Ticaret Pazaryeri Entegrasyonu

Mysoft e-Arşiv Fatura, ÜCRETSİZ e-ticaret entegrasyonu sunar. Bu özellik sayesinde, Trendyol, Hepsiburada, N11, Çiçeksepeti gibi pazaryerlerinden siparişleri otomatik olarak çekip faturalandırabilirsiniz.

7

Whatsapp veya e-Posta İle Gönderim

Mysoft e-Arşiv Fatura uygulaması üzerinden düzenlediğiniz e-Arşiv Faturalarınızı, müşterinize e-Posta ve Whatsapp'tan gönderebilirsiniz.

8

Gelişmiş Raporlama

Mysoft Portalın gelişmiş filtreleme özellikleri sayesinde çeşitli raporlar oluşturabilir ve aksiyonlarınızı bu doğrultuda alabilirsiniz.

Mysoft e-Arşiv Fatura'nın Kazandırdıkları

Fatura göndermede zamandan tasarruf

Çevre dostu, kağıt kullanımında azalma

Kağıt, baskı ve posta masraflarında düşüş

Hataların azaltılması, iş akışının iyileştirilmesi

e-Arşiv Fatura Sık Sorulan Sorular

2025 Yılında e-Arşiv Fatura Kimlere Zorunlu?

Peki, e-Arşiv Fatura kesmek kimler için zorunlu? Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği kriterlere göre, belirli bir ciroyu aşan işletmeler ve belirli sektörlerde faaliyet gösteren firmalar için e-Arşiv Fatura kullanımı zorunludur.

2025 Yılında e-Arşiv Fatura Zorunluluğu Olan Mükellefler ve Geçiş Süresi:

Vergi Usul Kanunu 509 No'lu Genel Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair 535 No'lu Tebliğ kapsamında 2025 yılında e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu aşağıdaki gibidir:

  • Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2024 yılı hesap dönemi için 3 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
  • Gerek kendi internet siteleri gerekse de platformlar üzerinden e-Ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2024 yılı hesap dönemi için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
  • Gayrimenkul inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2024 yılı hesap dönemi için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
  • Motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2024 yılı hesap dönemi için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
  • İnternet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracılarının 2024 yılı hesap dönemi için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,

1 Temmuz 2025 tarihine kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundalar.

2023 yılında e-Arşiv Fatura zorunluluğu olan mükellefler kimlerdir? e-Arşiv Fatura geçiş süresi ne zaman?

Vergi Usul Kanunu 509 No'lu Genel Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair 535 No'lu Tebliğ kapsamında 2023 yılında e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu aşağıdaki gibidir:

  • Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
  • Gerek kendi internet siteleri gerekse de platformlar üzerinden e-Ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
  • Gayrimenkul inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
  • Motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
  • İnternet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracılarının 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,

1 Temmuz 2023 tarihine kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundalar.

6.900 e-Arşiv Fatura Zorunluluğu Nedir?

e-Arşiv Fatura fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarın 5 Bin TL’yi, vergi mükelleflerine düzenlenenler için 6.900 TL’yi aşması halinde, faturaların kağıt fatura yerine e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

İnternet Üzerinden Satış Yapanlar İçin e-Arşiv Fatura Zorunluluğu Nedir? e-Ticarette e-Arşiv Fatura Zorunluluğu 2023

Gerek kendi siteleri gerekse de aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde, diğer her türlü elektronik ortamda mal ya da hizmet satışı gerçekleştiren mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri, brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,

1 Temmuz 2023 tarihine kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundalar.

e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Faturaya geçiş yapabilmek için;

Tüzel kişilerin, Kamu Sertifikasyon Merkezi'nden (https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresinden başvurabilirsiniz) mali mühür temin etmeleri gerekir. Gerçek kişilerin ise e-İmza almaları gerekir.

e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

Mali Mühür almış firmalar e-Fatura başvurusunu Gelir İdaresi Başkanlığını https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/ adresinden veya Mysoft Portal GİB e-Fatura Başvurusu menüsünden yapabilir.

E-FATURA CANLI ORTAM BAŞVURU

Gelir İdaresi Başkanlığının başvuru sayfasında yer alan aşağıdaki bilgileri sisteme girerek e-Faturabaşvurunuzu yapabilirsiniz.

Mükellef Bilgileri

  • VKN veya TCKN
  • e-Fatura uygulamasından yararlanma yöntemi
  • İş telefonu
  • Fax
  • Adres
  • E-posta adresi
  • Web adresi
  • Kanuni merkez

Şirket Sorumlu Bilgileri

  • Sorumlu TCKN
  • Sorumlu adı
  • Sorumlu soyadı
  • Sorumlu cep telefon numarası
  • Sorumlu e-posta

e-Fatura Aktivasyonu Nasıl Yapılır?

  • e-Fatura almanız ve iletebilmeniz için hesabınızı aktive etmeniz gerekir.
  • e-Fatura hesap aktivasyonu çalıştığınız özel entegratör yada GİB e-Fatura başvuru rehberinde yer alan bir programı ile yapılır.
  • e-Fatura aktivasyon işlemi sonrası artok e-fatura kayıtlı kullanıcı olunur. e-Fatura gönderme ve alma süreci aktif olarak çalışır.

Tüm bu işlemler için, Mysoft Anahtar Teslim e-Fatura hizmetimizden yararlanabilir, süreç boyunca e-Fatura uzmanlarımız 7/24 destek alabilirsiniz.

e-Arşiv Fatura Kesmemenin Cezası Nedir?

Vergi Usul Kanunu'na göre fatura, malın teslimatının yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bu süre aşıldığı takdirde hiç düzenlenmemiş sayılarak Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesine bağlı olarak Özel Usulsüzlük Cezası kesilir.

e-Arşiv Faturanın verilmemesi, gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi, düzenlenen e-Arşiv Fatura'nın aslı ile örneğinde farklı tutarlara yer verilmesi, elektronik belge olarak düzenlenmesi gereken e-Arşiv Fatura kağıt olarak düzenlenmesi, e-Arşiv Fatura'nın (7103 Sayılı Kanunun 227. maddesine göre) hiç düzenlenmemiş sayılması, durumlarında Özel Usulsüzlük Cezası kesilir.

2024 yılında uygulanacak özel usulsüzlük ceza listesine ulaşmak için ıklayınız.

Geriye Dönük e-Arşiv Fatura Kesmenin Cezası Nedir?

Vergi Usul Kanunu'na göre fatura, malın teslimatının yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bu süre aşıldığı takdirde hiç düzenlenmemiş sayılarak Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesine bağlı olarak Özel Usulsüzlük Cezası kesilir.

2024 yılında uygulanacak özel usulsüzlük ceza listesine ulaşmak için ıklayınız.

e-Fatura Yerine e-Arşiv Fatura Düzenlenmesinin Cezası Nedir?

e-Fatura düzenlenmesi gereken durumda e-Arşiv Fatura düzenlenmesi halinde Vergi Usul Kanununda öngörülen cezai müeyyidelerin uygulanması gerekmektedir. Ancak düzenlenen faturanın içeriği mal teslimi ya da hizmet ifasının yapılmadığı manasında değildir. Bu nedenle kayıtlara geçen ve beyannamelere ilave edilen e-Arşiv Fatura da geçerlidir.

2024 yılında uygulanacak özel usulsüzlük ceza listesine ulaşmak için ıklayınız.

e-Arşiv Fatura Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

e-Arşiv Fatura sorgulama işlemi, efatura.gov.tr adresinden, fatura numarası veya firma adıyla da yapılabilir. Sorgulama işlemi esnasında paylaşılmasını istemediğiniz bilgiler gizli kalır.

e-Arşiv Fatura Sorgulamasında dikkat edilmesi gereken konular neler?

  • Sorguladığınız faturanın e-Arşiv sistemi kapsamında düzenlenip düzenlenmediğinden emin olun. (e-Arşiv kapsamında fatura düzenlemeye yetkili e-Arşiv Uygulamasına Kayıtlı Mükellefler Listesi ulaşabilirsiniz.)
  • Faturanızı düzenleyen mükellefin Vergi Kimlik Numarası/TC Kimlik Numarası bilgilerinin doğru girdiğinizden emin olunuz.
  • Fatura üzerinde yer alan Fatura numarasının doğru bir şekilde girildiğinden emin olunuz.
  • Faturalar üzerinde ödenecek tutar ile genel toplam veya toplam tutar şeklinde farklı tutar alanları bulunmaktadır. Fatura sorgularken ödenecek Tutar bilgisinin ve bu tutarın kuruş hanelerinin doğru girildiğinden emin olunuz.
  • Güvenlik kodu karmaşık harf ve sayılardan oluştuğundan bu diziyi doğru bir şekilde girdiğinizden emin olunuz.

e-Arşiv Fatura Mükellefi Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan ve sürekli güncellenen e-Fatura kayıtlı kullanıcı sorgulama işlemini ilgili sayfadan Vergi Kimlik Numarası veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik No ile Güvenlik Kodu girerek yapabilirsiniz.

e-Arşiv Fatura Kayıtlı Kullanıcı Sorgulamak için tıklayınız.

e-Arşiv Faturası ve e-Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • e-Fatura sadece e-Fatura yükümlüleri arasında kesilir ve gönderilir. Hem alıcının hem de göndericinin de e-Fatura sistemine kayıtlı olması gerekir. e-Arşiv Fatura ise göndericilerin e-Fatura, alıcıların ise kağıt fatura kullanması halinde düzenlenir. e-Fatura kullanıcısı olmayan tüm kişi ve kuruluşlara e-Arşiv Fatura düzenlenir.
  • e-Fatura'da tüm faturalar önce Gelir İdaresi Başkanlığı'na iletilir. GİB e-Faturayı alıcısına iletir. e-Arşiv Fatura de ise GİB'e sadece ay sonlarında bir rapor ile iletilmektedir.
  • e-Fatura uygulamasında faturalar, elektronik bir ortamda alıcıya iletilir. Kağıt çıktısı alınamaz. e-Arşiv Fatura 'de ise hem elektronik ortamda gönderim yapılabilir, hem de kağıt fatura çıktısı alınabilir.
  • e-Fatura'nın formatı zorunludur. Oysa e-Arşiv Fatura'da serbest format kullanılır.

e-Arşiv Kullanmak İçin e-Fatura Kullanıcısı Olmak Zorunlu Mu?

GİB tarafından belirlenen kurallara göre e-Arşiv kullanıcısı olmak için önce e-Fatura kullanıcısı olmanız gerekir.

Hangi Durumlarda e-Arşiv Fatura Kesilir? e-Arşiv Fatura Hangi Şartlarda Kesilir?

e-Arşiv Fatura mükellefleri, e-Fatura mükelleflerine gerçekleştirmiş oldukları mal satışları ile hizmet ifalarında faturayı e-Fatura olarak; e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan vergi mükellefleri ile vergi mükellefi olmayanlara gerçekleştirmiş oldukları mal satışları ile hizmet ifalarında faturayı e-Arşiv Fatura olarak kesmek zorundalar.

e-Arşiv Fatura Nasıl Gönderilir?

e-Arşiv Faturanızı hazırladıktan sonra mail yada elektronik herhangi bir yol ile iletebilirsiniz. İsterseniz kağıt çıktı olarak da alabilirsiniz.

e-Arşiv Faturaya Geçtikten Sonra Kağıt Fatura Kullanılabilir Mi?

e-Arşiv Faturaya geçtikten sonra kağıt fatura düzenlenemez. e-Arşiv Fatura yerine kağıt fatura kesilmesi halinde Özel Usulsüzlük Cezası uygulanır.

e-Arşiv Fatura Sevk İrsaliyesi Yerine Geçer Mi?

Malın tesliminde e-Fatura veya e-Arşiv Fatura düzenlenir ve düzenleme tarihinin yanında saat ve dakikası yazılırsa ayrıca belge üzerinde "İrsaliye yerine geçer" ibaresi eklenirse e-Fatura ve e-Arşiv Fatura, sevk irsaliyesi yerine geçer.

Ayrıca matbu çıktısının satıcı ya da yetkili tarafından imzalanması gerekmektedir. Bu tür durumlarda ayrıca e-İrsaliye düzenlenmesine gerek yoktur.

e-İrsaliye düzenlenme imkanı altyapı ve teknik yetersizliklerden dolayı yoksa sevk irsaliyesi düzenlenebilir mi?

Bu gibi durumlarda kağıt Sevk İrsaliyesi ve e-İrsaliye aynı zamanda düzenlenir. Düzenlenen matbu sevk irsaliyesinde e-İrsaliye'ye ait belge no ve belge düzenleme tarihi, saat ve dakika olarak yazılır.

Ayrıca, malın fiili sevki esnasında düzenlenebilecek matbu sevk irsaliyesinin bulunmaması durumunda, sevkiyatı sağlayan kişi veya kuruma belgenin dijital ortamda gösterimine imkan sağlayacak gerekli bilgilerin paylaşılması gerekmektedir. Söz konusu sevk irsaliyesinde "e-İrsaliyesi ayrıca düzenlenmiştir." ibaresinin yazılması zorunludur.

e-Arşiv Fatura Raporu Nedir?

e-Arşiv Fatura raporları, günlük ya da izleyen günün sonuna kadar e-Arşiv sistemi ya da entegratörler üzerinden GİB'e iletilmesi gerekmektedir. Hazırlanan e-Arşiv raporunda, o gün içinde düzenlenen e-Arşiv Fatura bilgileri ayrıca iptal fatura bilgileri yer alır.

İnternetten yapılan bir satışın alıcıya kargolanması sürecinde, düzenlenen e-Arşiv Faturasının üzerinde, ''irsaliye yerine geçer" ibaresi ile gönderimi yapılabilir mi?

Ürünle beraber gönderilen "irsaliye yerine geçer" yazılı e-Arşiv Faturası yeterlidir. Ayrıca irsaliye düzenlenmesine gerek yoktur. İlaveten, e-Faturanın üzerinde düzenleme tarihiyle birlikte, düzenleme zamanının saat ve dakika olarak yazılması durumunda e-faturanın kağıt çıktısı da irsaliye yerine geçer.

Kimlere e-Arşiv Fatura Gönderilebilir?

e-Fatura kullanıcısı olmayan tüm müşterilerinize e-Arşiv Faturası gönderebilirsiniz.

Geriye Dönük e-Arşiv Fatura Düzenlenir Mi?

e-Arşiv Fatura, e-Fatura da olduğu gibi geriye dönük olarak düzenlenebilmektedir.

Geriye dönük e-Arşiv Fatura düzenleme

Sevk İrsaliyesi kullanılarak yapılan satışlarda, e-Fatura veya e-Arşiv Faturanın 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir. Hizmet teslimlerinde ise Sevk İrsaliyesi söz konusu olmadığı için e-Faturanın, hizmetin verildiği anda düzenlenmesi gerekmektedir.

e-Arşiv Fatura'da 7 Günlük Süre Nasıl Hesaplanır?

Vergi Usul Kanunu'nun 231/5. maddesine göre faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 (yedi) gün içinde düzenlenmesi gerektiği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş kabul edileceği belirtilmiştir.

KDV Kanununa göre 7 günlük sürenin hesaplaması

7 günlük süre hesaplanırken ay sonlarına dikkat edilmesi gerekir. 3065 sayılı KDV Kanunu'nun 10/a maddesine göre mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin ifası ile KDV yönünden vergiyi doğuran olay meydana gelmekte, bu işlemlere ait KDV'nin ise vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihin ait olduğu dönem KDV beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

Mal teslimi ve hizmet ifalarına ait KDV'nin, faturanın düzenlendiği ay değil, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği ay KDV beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir. Aksine bir durum, KDV'nin geç beyanına neden olacağı için, bu durumda vergi ziyaı cezası uygulanır.

Hemen kullanmaya başlayın!

Uzman ekiplerimizle her türlü sorularınızı 7/24 cevaplamaya hazırız.

Telefon

E-posta

KVKK ve ETK bilgilendirme metinleri tarafınıza İYS üzerinden otomatik olarak gönderilecektir.

Lütfen Adınızı ve Soyadınızı yazınız..
Lütfen geçerli bir telefon numarası yazınız..
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazınız..
Portal Giriş
whatsapp icon WhatsApp