e-Arşiv Faturalarda "Nihai Tüketici" ve "Muhtelif Müşteriler" İfadeleri Nasıl Olmalıdır?
Vergi Mükellefi Olmayanlara Düzenlenecek E-Arşiv Faturalarda “Nihai Tüketici” ve “Muhtelif Müşteriler” İfadesinin Hatalı Kullanımı Cezaya Neden Olabilir!
Değerli Müşterimiz,
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kanun, tebliğ ve ilgili kılavuzlara aykırı düzenlenen e-Arşiv Faturalara karşı denetimlerini en üst seviyeye çıkardı. Özellikle vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen e-Arşiv Faturalara yönelik yapılan denetimlerde “Nihai Tüketici” veya “Muhtelif Müşteriler” ifadelerinin kanun, tebliğ ve kılavuzlara aykırı düzenlendiği çok sayıda e-Arşiv Fatura tespit edildi.
Bu kapsamda belge üreten yazılım firmalarına, özel entegratörlere ve mükelleflere, belge bazında özel usulsüzlük cezaları uygulandı ve uygulanmaya devam etmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı, yaptığı bilgilendirme ve bildirimlerle özel entegratörlere bu süreci titizlikle takip etme sorumluluğu yükledi ve düzenlemelere uygun hareket edilmesini zorunlu kıldı.
Siz değerli müşterilerimizin herhangi bir cezai duruma maruz kalmaması için kanun, tebliğ ve kılavuzlara tam uyum sağlaması büyük önem taşımaktadır.
E-ARŞİV FATURA'DA "NİHAİ TÜKETİCİ" İFADESİNİN KULLANIMI
Kimler "Nihai Tüketici" İfadesini Kullanabilir?
Aşağıdaki şartları sağlayan mükellefler, her yıl belirlenen fatura düzenleme sınırına (2025 yılı için 9.900 TL) kadar olan perakende satışlarda, e-Arşiv Fatura düzenlerken alıcı bilgileri kısmında yer alan “Müşterinin Adı” bölümüne “NİHAİ TÜKETİCİ” ifadesini kullanabilir:
- 1 - Ödeme Kaydedici Cihaz (ÖKC) Kullanımından Muaf Olanlar
- 2 - Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullananlar
"Nihai Tüketici" İfadesi Nasıl Kullanılır?
e-Arşiv Faturanın alıcı bilgileri kısımında yer alan "müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası" bilgileri yerine,
- 1 - Müşterinin adı bölümünde "NİHAİ TÜKETİCİ" açıklaması,
- 2 - Hesap numarası bölümünde müşterinin TCKN bilgisini vermesi durumunda, müşterinin TCKN numarası,
- 3 - Hesap numarası bölümünde müşterinin TCKN bilgisini vermemesi durumunda 11 tane (1) rakamından oluşan “11111111111” yazılarak düzenlenmesi mümkündür.
Bu durumlar haricinde vergi mükellefi olmayan kişilere düzenlenen e-Arşiv Faturanın alıcı bilgileri kısmında “müşterinin adı” bölümüne “NİHAİ TÜKETİCİ” veya benzeri ifadeler yazılamaz. İlgili bölüme kişinin gerçek adı ve soyadı yazılması zorunludur.
E-ARŞİV FATURA'DA "MUHTELİF MÜŞTERİLER" İFADESİNİN KULLANIMI
e-Arşiv Fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler, gün sonunda tüm satışlarını tek bir faturada toplamak isteyebilir. Ancak, bu işlemi gerçekleştirebilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan özel izin (ÖZELGE) alınması gerekmektedir.
"Muhtelif Müşteriler" İfadesi Nasıl Kullanılır?
Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan özelge alan mükellefler, gün sonu satışlarını kapsayan tek bir e-Arşiv Fatura düzenlerken:
- 1 - Müşterinin Adı: “Muhtelif Müşteriler”
- 2 - TCKN (Hesap Numarası): 11111111111 (11 tane 1 rakamı), kullanabilirler.
Özelge alınmadan "Muhtelif Müşteriler" veya benzeri ifadelerle e-Arşiv Fatura düzenlenemez. GİB’in özel izni olmadan bu yöntemi kullanan mükelleflere, cezai yaptırım söz konusudur.
MYSOFT'UN SİSTEMSEL ÖNLEMLERİ
Mysoft Dijital Dönüşüm A.Ş. olarak siz değerli müşterilerimizin, yasal mevzuatlara tam uyum sağlamasını desteklemek ve olası cezai yaptırımlarla karşılaşılmasını önlemek adına sistemlerimizde gerekli güncellemeler gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, fatura düzenleme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken kurallar aşağıda belirtilmiştir:
- 1 - "Nihai Tüketici" İfadesi İçin Gereklilikler: Bu ifadenin kullanılabilmesi için OKC Muafiyet Belgesi veya Güvenli Mobil Ödeme Sistemine Dair Belge sisteme yüklenmelidir.
- 2 - "Muhtelif Müşteriler" İfadesi İçin Gereklilikler: Bu ifadenin kullanılabilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan alınmış özelge sisteme yüklenmelidir.
- 3 - Yasaklı Kelimeler Listesi: Zorunlu belgeler olmadan, Fatura üzerinde Ad Soyad alanında aşağıdaki ifadelerin kullanımı yasaklanmıştır ve sistem tarafından engellenecektir:
- X - Tüketici, Muhtelif Müşteriler, Nihai Kullanıcı, Toptan Satış, Peşin Satışlar, Perakende Müşteri, Son Kullanıcı, vb.
- X - Geçersiz ifadeler (asd asd, qwe asd, - -, none none, 12,5, ?, !, vb.)
- 4 - Tekrarlanan Belgeler İçin Kontroller: Aynı mükellef tarafından aynı Ad Soyad’a çok sayıda fatura düzenlenmesi halinde, tarih bazında analiz yapılacak olup, gerçeğe aykırı işlemler tespit edilirse belge oluşturulması engellenecektir.
- 5 - Gerçek dışı ifadeler ile belge düzenlenmesi durumunda ilgili belge ile tüm sorumluluk belgeyi düzenleyen vergi mükellefine aittir.
Siz değerli müşterilerimizin olumsuz durumlarla karşılaşmaması adına, kanun ve tebliğler ile Bakanlık ve Başkanlıkça yayımlanan kılavuzlarda belirlenen usul ve esaslara uygun hareket etmesi büyük önem taşımaktadır. Detaylı bilgi ve destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bilgilerinize sunar, gereğini rica ederiz.
Saygılarımızla,
Mysoft Dijital Dönüşüm A.Ş.
Tel: +90 212 901 02 12, +90 850 600 06 61
Mail: destek@mysoft.com.tr
İlgili Tebliğler:
I - 213 Vergi Usul Kanunu
II - 509 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği
III - 483 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği
IV - 507 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği